Πολλοί Αμερικανοί με περιβαλλοντική συνείδηση έχουν αρχίσει να συμμετέχουν στην κίνηση μηδενικών απορριμμάτων (zero waste) – και όχι, δεν κάνουν μόνο μια χορτοφαγική / vegan δίαιτα ή απλά προσπαθούν να κάνουν ντους για λιγότερο χρόνο και να ανακυκλώνουν περισσότερο. Είναι μεγαλύτερη δέσμευση από αυτό. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την παραγωγή καθόλου απορριμμάτων, ουσιαστικά την πλήρη εξάλειψη της παραγωγής απορριμμάτων. Τώρα, για μερικές μέρες ή μια εβδομάδα αυτό θα μπορούσε να φανεί εφικτό, αλλά για μια ολόκληρη ζωή; Π;vς σας ακούγεται η ερώτηση; Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος Αμερικανός παράγει περίπου 1.500 κιλά απορριμμάτων ετησίως, αυτό το έργο φαίνεται ακόμη πιο αδύνατο. Όμως, πολλοί Αμερικανοί σε όλη τη χώρα αντιμετώπισαν αυτήν την πρόκληση και θριάμβευσαν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απειλεί τη γενιά μας και τις επόμενες γενιές. Κάθε μέρα, ο κόσμος παράγει τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια τόνους πλαστικών και άλλων στερεών αποβλήτων. Εάν δεν γίνει τίποτα γι ‘αυτό, αυτός ο ημερήσιος αριθμός θα αυξηθεί κατά 7,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του αιώνα. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ανώτατος ηγέτης των αποβλήτων. Παράγουv 250 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως. Αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής – βασικά μεγάλες τρύπες στο έδαφος που θάβουν απόβλητα κάτω από το έδαφος και φαίνεται να λένε, “Εντάξει! Το λύσαμε! Δεν είναι πια πρόβλημά μας! ” Οι μεγαλύτεροι χώροι υγειονομικής ταφής στην Αμερική αναφέρουν ότι λαμβάνουν, κατά μέσο όρο 10.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα – είναι ουσιαστικά απλοί τρόποι για να αναβάλουμε την επίλυση του τεράστιου προβλήματος των ανθρώπινων αποβλήτων. Οι χώροι υγειονομικής ταφής μολύνουν το έδαφος, συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αποτελούν τον κορυφαίο παραγωγό μεθανίου. Η κίνηση μηδενικών αποβλήτων ελπίζει να μειώσει αυτά τα ζητήματα που επιδεινώθηκαν από τους χώρους υγειονομικής ταφής ελαχιστοποιώντας τις συνεισφορές μας σε αυτά.
Για την ελάχιστη σημασία, οι πέντε αρχές των μηδενικών αποβλήτων που προέρχονται απευθείας από τους ειδικούς είναι: Άρνηση (Refuse), μείωση (Reduce), επαναχρησιμοποίηση (Reuse), κομπόστ (Compost) και ανακύκλωση(Recycle).
Άρνηση (Refuse): αποφύγετε την αγορά προϊόντων με πολλές συσκευασίες.
Μείωση (Reduce): μην αγοράζετε πράγματα που δεν είναι πραγματικά απαραίτητα.
Επαναχρησιμοποίηση (Reuse): επαναχρησιμοποιήστε φθαρμένα αντικείμενα, ψωνίστε μεταχειρισμένα προϊόντα και αγοράστε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όπως ανοξείδωτα μπουκάλια νερού.
Κομπόστ (Compost): επιτρέψτε στα οργανικά απόβλητα που σπάνια αποσυντίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής να μετατραπούν σε κομπόστ μέσω καινοτόμων μεθόδων διατήρησής τους. Και, τέλος, Ανακύκλωση (Recycle): χρησιμοποιήστε την ενέργεια και τους πόρους που παράγει η ανακύκλωση αντί να χρησιμοποιήσετε τη διαδρομή υγειονομικής ταφής.
Παρόλο που είναι πραγματικά δύσκολο να παράγουμε εντελώς μηδενικά απορρίμματα (zero waste) , ειδικά στο Waste Free, είναι μια καλή πρόκληση να το αντιμετωπίσουμε. Ακόμη και η ενσωμάτωση ορισμένων από τις συνήθειες του τρόπου ζωής των μηδενικών απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει σε έναν υγιέστερο πλανήτη. Λοιπόν, πάμε για αυτό! Δείτε πόσο κοντά μπορείτε να φτάσετε στο Zero Waste τρόπο ζωης!
Πηγή: yaledailynews.com