Ημέρα της Γης

22 Απριλίου : Ημέρα της Γης

22 Απριλίου : Ημέρα της Γης

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου, η Ημέρα της Γης σηματοδοτεί την επέτειο της γέννησης του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος το 1970.

Τις δεκαετίες που προηγήθηκαν της πρώτης Ημέρας της Γης, οι Αμερικανοί κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες μολυβδούχου αερίου μέσω μαζικών και αναποτελεσματικών αυτοκινήτων. Η βιομηχανία έβγαζε καπνό και λάσπη χωρίς να φοβάται τις συνέπειες είτε από το νόμο είτε από τον κακό Τύπο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν κοινώς αποδεκτή ως η μυρωδιά της ευημερίας.

 

Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο γερουσιαστής Γκέιλορντ Νέλσον, ο νεότερος γερουσιαστής από το Ουισκόνσιν, ανησυχούσε εδώ και καιρό για την επιδείνωση του περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Ιανουάριο του 1969, ο ίδιος και πολλοί άλλοι έγιναν μάρτυρες της καταστροφής από μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Εμπνευσμένος από το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα, ο γερουσιαστής Νέλσον θέλησε να εμπνεύσει την ενέργεια των φοιτητικών αντιπολεμικών διαδηλώσεων με την αναδυόμενη δημόσια συνείδηση για τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων. Ο γερουσιαστής Νέλσον ανακοίνωσε την ιδέα για μια διδασκαλία σε πανεπιστημιουπόλεις στα εθνικά μέσα ενημέρωσης και έπεισε τον Πιτ ΜακΚλόσκεϊ, έναν Ρεπουμπλικανό βουλευτή με γνώμονα τη διατήρηση της φύσης, να αναλάβει τη συνδιοργάνωση. Προσέλαβαν τον Denis Hayes, έναν νεαρό ακτιβιστή, για να οργανώσει τις διδασκαλίες στα πανεπιστήμια και επέλεξαν την 22α Απριλίου, μια καθημερινή ημέρα που έπεφτε μεταξύ των εαρινών διακοπών και των τελικών εξετάσεων, για να μεγιστοποιήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των φοιτητών.

1990: Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Καθώς πλησίαζε το 1990, μια ομάδα περιβαλλοντικών ηγετών προσέγγισε τον Denis Hayes για να οργανώσει και πάλι μια άλλη μεγάλη εκστρατεία για τον πλανήτη. Αυτή τη φορά, η Ημέρα της Γης έγινε παγκόσμια, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε 141 χώρες και αναδεικνύοντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο παγκόσμιο προσκήνιο. Η Ημέρα της Γης του 1990 έδωσε τεράστια ώθηση στις προσπάθειες ανακύκλωσης παγκοσμίως και βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Γη το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

 

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα, η Ημέρα της Γης είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η μεγαλύτερη εκδήλωση στον κόσμο, που σηματοδοτείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο ως ημέρα δράσης για την αλλαγή της ανθρώπινης συμπεριφοράς και τη δημιουργία παγκόσμιων, εθνικών και τοπικών πολιτικών αλλαγών.

Αυτή τη στιγμή, ο αγώνας για ένα καθαρό περιβάλλον συνεχίζεται με αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα, καθώς οι καταστροφές της κλιματικής αλλαγής γίνονται καθημερινά όλο και πιο εμφανείς.

Καθώς αυξάνεται η συνειδητοποίηση της κλιματικής μας κρίσης, αυξάνεται και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, η οποία μεγενθύνεται σε όλο τον κόσμο. Απογοητευμένοι από το χαμηλό επίπεδο φιλοδοξίας μετά την υιοθέτηση της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 και απογοητευμένοι από τον διεθνή περιβαλλοντικό λήθαργο, οι πολίτες του κόσμου ξεσηκώνονται για να απαιτήσουν πολύ μεγαλύτερη δράση για τον πλανήτη μας και τους ανθρώπους του.

 

Πηγή: earthday.org

Τα οφέλη της χρήσης οικολογικών αντηλιακών για το δέρμα σας και το περιβάλλον
Κύπελλα εμμήνου ρύσεως: Μια βιώσιμη και οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση
Το καλάθι μου
Κατηγορίες